Cytryniak - szybkie ciasto z kremem cytrynowym na biszkoptach
Cytryniak to pyszne ciasto bez pieczenia, swego rodzaju cytrynowe tiramisu. Rewelacyjny cytrynowy deser najlepiej przygotować na bazie z podłużnych biszkoptów. Maślany krem z dodatkiem soku i skórki z cytryny ma aksamitną konsystencję i orzeźwiający smak i aromat. Świetnie sprawdza się zarówno w gorące dni, jak i w nieco chłodniejszej temperaturze. Biszkoptowy cytryniak wg tego przepisu wychodzi zawsze.
Ciasta bez pieczenia
Moda na ciasta bez pieczenia to trend ostatnich lat, który bardzo szybko się rozprzestrzenia. Powstają coraz ciekawsze i bardziej wyszukane przepisy na ciasta, które wystarczy schłodzić w lodówce, by były pyszne. Ich bazą są zazwyczaj biszkopty lub herbatniki. Do tego lekki krem - może być maślany, jak w tym przepisie, ale do masy znakomicie sprawdza się również twaróg, serek mascarpone, ricotta czy jogurt naturalny. Do tego galaretka lub odrobina żelatyny i deser gotowy.
Dodatki do ciast
W dodatkach można wręcz przebierać. Latem najlepsze są ciasta z sezonowymi owocami, ale do takich ciast równie dobrze pasują orzechy, suszone owoce lub gotowe beziki lub groszki. Coraz popularniejsze jest również dekorowanie ciast jadalnymi kwiatami.
SKŁADNIKI
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 4 łyżki rumu
- Masa:
- 1 cytryna
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 kostka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
- W rondelku wymieszać jajka z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny.
- Wymieszać i wstawić na mały ogień i gotować aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
- Chłodną masę zmiksować z masłem na gładki krem.
- Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć biszkoptami i skropić rumem.
- Na biszkopty wyłożyć masę, potem kolejną warstwę biszkoptów i znów masę.