Napoleonka z truskawkami

2021-03-29
Czarno-czerwona napoleonka
Autor: Archiwum Wyśmienite biszkoptowe ciasto z truskawkami na letni podwieczorek.
łatwy
60 min
4

To nietypowy przepis na truskawki, który jest dziełem sztuki. Napoleonka z truskawkami zrobi mocne wrażenie w każdej kuchni. Poznaj truskawkowy smakołyk.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 200 g truskawek
  • 500 g serka mascarpone
  • 50 ml likieru truskawkowego
  • 100 ml syropu truskawkowego
  • 100 ml śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 15 jaj
  • 300 g cukru
  • 100 g kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretka: robimy według przepisu na opakowaniu. Zanim zastygnie, wrzucamy pokrojone truskawki.
  • Krem truskawkowy: ser ucieramy ze śmietanką, cukrem pudrem, na koniec dodajemy syrop i likier. Wstawiamy do lodówki.
  • Biszkopt czekoladowy: ubijamy jaja z cukrem na gładką masę, pamiętajmy aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Na koniec ubijania delikatnie mieszamy z kakao.
  • Wylewamy gotowe ciasto na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.
  • Upieczony blat kroimy wzdłuż na cztery części i przekładamy na przemian kremem truskawkowym i galaretką.
  • Na wierzch ciasta nakładamy galaretkę albo marcepan (można kupić gotowy i ufarbować go barwnikiem spożywczym), a potem najpiękniejsze truskawki.