Bułeczki cynamonowe: sprawdzony przepis na skandynawskie bułki

Bułeczki cynamonowe: sprawdzony przepis na skandynawskie bułki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pachnące cynamonem bułeczki to świetny pomysł na dobry początek dnia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W chłodniejsze dni, gdy dzień się skraca czujemy potrzebę zjedzenia czegoś dobrego, czegoś nostalgicznego, po prostu czegoś na poprawę humoru. Mistrzami w czynieniu z rzeczy prostych doskonale komfortowych są Skandynawowie. A czy może być coś bardziej komfortowego niż puszyste, pachnące domowym ciepłem, słodkie bułeczki z cynamonem? Oczywiście, że nie! W pochmurny i zimny dzień potrzebujcie tylko jednego - cynamonowych bułeczek. Albo nawet dwóch rzeczy bułeczek i kubka mleka. Cynamonowe bułeczki pasują na śniadanie i na podwieczorek. Skandynawowie nie wyobrażają sobie przerwy na kawę bez tych ciastek. Zapach cynamonu doda wam energii i otuli swoim ciepłem w chłodniejsze dni. Bułeczki nadziewane cynamonem z cukrem pasują do mleka lub białej kawy. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 70 g miękkiego masła

  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka

  •  Nadzienie:

  • 70 g masła

  • 20 g cynamonu w proszku

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)

  • skórka starta z 1/2 cytryny

  •  Lukier:

  • sok z 1 cytryny

  • ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.

  • Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.

  • Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.

Ocena: 5