Grecki chłodnik z ogórków z miętą - przepis

Grecki chłodnik z ogórków z miętą - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik z ogórków w greckim stylu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chłodnik z ogórków to doskonała potrawa na upalne dni. Można przygotować go na wiele sposobów, jednak ten przyrządzony na bazie jogurtu greckiego jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

  • 400 ml jogurtu typu greckiego

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 6 średnich ogórków

  • 2 małe cebulki dymki

  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

  • pieprz ziołowy

  • 3 łyżki oliwy

  • sól

  • koperek

  • świeża mięta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyć, wysuszyć, odciąć końce i pokroić w drobne kawałeczki.

  • Dodać czosnek, pieprz, sól, jogurt i śmietanę.

  • Na oliwie delikatnie zeszklić cebulkę dymkę i dodać do chłodnika.

  • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

  • Podawać posypany koperkiem i udekorowany miętą.

Ocena: 5