Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
2021-04-01
łatwy
20 min
4
Gazpacho to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik. Jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie gazpacho po przyrządzeniu - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę.
Zobacz przepis: Chłodnik litewski z jajkiem
SKŁADNIKI
- 750 g pomidorów
- pół ogórka
- czerwona cebula
- mała czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z połówki cytryny
- 200 ml bulionu warzywnego
- 25 g masła
- sól
- pieprz
- mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.
- Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Podawaj z listkami mięty i grzankami.