Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
      2021-04-01
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Gazpacho to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik. Jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie gazpacho po przyrządzeniu - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę.
Zobacz przepis: Chłodnik litewski z jajkiem
SKŁADNIKI
- 750 g pomidorów
 - pół ogórka
 - czerwona cebula
 - mała czerwona papryka
 - 2 ząbki czosnku
 - oliwa
 - sok z połówki cytryny
 - 200 ml bulionu warzywnego
 - 25 g masła
 - sól
 - pieprz
 - mięta
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.
 - Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.
 - Podawaj z listkami mięty i grzankami.