Chłodniki: z ogórkiem małosolnym i z awokado - przepisy Agaty Wojdy [WIDEO]
Chłodnik - klasyk kuchni polskiej, najczęściej przygotowujemy z buraczków. Chłodniki przygotowane według przepisów Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto i gwiazdy kulinarnego programu Smaki Agaty, to dania wykwintne, o umiejętnie podkręconym smaku. Wypróbuj przepisy na chłodniki z programu Smaki Agaty!
Spis treści
- Chłodnik z małosolnym ogórkiem i burakami z nutą malinową
- Chłodnik z awokado, ogórka z salsą melonową
- Zobacz odcinek programu Smaki Agaty i przygotuj chłodnik razem z nią!
Chłodnik z małosolnym ogórkiem i burakami z nutą malinową
pęczek buraków (najczęściej 4 dorodne sztuki )
700 ml gęstego jogurtu naturalnego
300 ml maślanki
150 ml świeżego soku z buraków
4 średnie ogórki małosolne
pęczek koperku
pęczek rzodkiewki
świeże maliny lub truskawki
100 g mrożonych malin
3 czubate łyżki cukru
100 ml wody
opakowanie białego sera typu „mleczna droga”, bundz lub tłusty biały ser
3 łyżki octu winnego czerwonego lub jabłkowego
sól, świeżo mielony pieprz
Buraki możemy klasycznie ugotować, w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Możemy też upiec je do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 170ºC, lekko podlane wodą, zakryte folią spożywczą.
Studzimy buraki, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Zalewamy octem i odstawiamy.
W garnuszku rozpuszczamy w wodzie cukier i na małym ogniu redukujemy na syrop. Dodajemy maliny, trzymamy na ogniu 3 minuty, miksujemy i przecieramy przez drobne sitko, tak, aby nie było pestek. 1-2 łyżki możemy zostawić do dekoracji, pozostałą część dodajemy do buraków. Mieszamy!
Ścieramy na dużych oczkach całe ogórki małosolne i rzodkiewki. Dodajemy jogurt i maślankę, buraki, sok buraczkowy i sporo siekanego kopru. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Serwujemy z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem i koperkiem, łyżką oleju np. świętego Wawrzyńca oraz z sokiem z malin.
Chłodnik z awokado, ogórka z salsą melonową
500 g zielonego, długiego ogórka plus jeden średni do salsy
2 duże dojrzałe awokado
sok z 2 cytryn
około 700 ml gęstego jogurtu greckiego
mała łyżeczka zielonego curry lub łyżeczka wasabi
1 łyżka miodu płynnego do chłodnika
1 płaska łyżka miodu płynnego do salsy
1 łyżka oliwy z pestek winogron
½ melona mocno dojrzałego
łyżka mieszanki siekanych ziół : mięta, werbena, melisa cytrynowa lub cytrynowy tymianek
sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania ogórków do chłodnika i salsy. Ten do salsy dokładnie myjemy i odcinamy z boków zieloną skórę z kawałkiem ogórka - ma grubość 0,5 cm. Teraz należy skórkę pokroić w małą kwadratową kostkę. Z pozostałej części ogórka wykrawamy dokładnie wszystkie pestki.
Pozostałe ogórki obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w małe kawałki.
Awokado obieramy, usuwamy pestki i dodajemy do ogórka. Zaczynamy miksować najlepiej w podłużnym naczyniu, aby masa była zwarta.
Zaczynamy sukcesywnie dodawać jogurt - zależy nam na kremowej, jednolitej konsystencji chłodnika. W trakcie dodajemy sok z 1 cytryny, zielone curry, miód i doprawiamy solą. Odstawiamy do lodówki, koniecznie szczelnie przykryte folią spożywczą.
Zimny chłodnik będziemy serwować ze świeżo przygotowaną salsą. W taką samą kosteczkę, jak skórkę ogórka, kroimy melona.
Z oleju, miodu, soli i soku z pozostałej cytryny ukręcamy sos. To z nim łączymy melona, ogórka i świeże zioła.
Wykładamy na talerz i zalewamy chłodnikiem lub podajemy obok w miseczce. Pikantność chłodnika i jego świeżość regulujemy dodatkowym sokiem z cytryny lub ilością curry. Warunek sukcesu – doskonale kremowe awokado!