Keto pieczywo - przepis na pyszne keto bułki, sycące na długo
Zankomity domowy graham - jak upiec w domu pyszny chleb z mąki graham

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chleb graham jest pyszny i zdrowy.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Pieczywo z mąki typu graham zazwyczaj jadamy w postaci bułeczek. Tymczasem domowy chleb typu graham jest również wspaniałym uzupełnieniem menu i bazą do przepysznych kanapek. Jak go upiec w domu?
Składniki
1/2 kg mąki razowej graham
35 g drożdży
380 ml ciepłej wody
1 łyżka mleka
1/2 łyżki cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, aby dobrze się napowietrzyła. Sól rozpuścić w wodzie i wlać do mąki.
Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ok 10 minut.
Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i odstawić na 0,5 godziny.
Po kolejnym zagnieceniu ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i znów odstawić.
Po 40 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość, wtedy wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.
Piec około 60 min, wyjąć z piekarnika i foremki i studzić na drucianej podstawce.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska