Zankomity domowy graham - jak upiec w domu pyszny chleb z mąki graham

Zankomity domowy graham - jak upiec w domu pyszny chleb z mąki graham

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chleb graham jest pyszny i zdrowy.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pieczywo z mąki typu graham zazwyczaj jadamy w  postaci bułeczek. Tymczasem domowy chleb typu graham jest również wspaniałym uzupełnieniem menu i bazą do przepysznych kanapek. Jak go upiec w domu?

Składniki

  • 1/2 kg mąki razowej graham

  • 35 g drożdży

  • 380 ml ciepłej wody

  • 1 łyżka mleka

  • 1/2 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • Mąkę przesiać do miski, aby dobrze się napowietrzyła. Sól rozpuścić w wodzie i wlać do mąki.

  • Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ok 10 minut.

  • Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i odstawić na 0,5 godziny.

  • Po kolejnym zagnieceniu ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i znów odstawić.

  • Po 40 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość, wtedy wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.

  • Piec około 60 min, wyjąć z piekarnika i foremki i studzić na drucianej podstawce.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4