Wegański chleb na drożdżach: chrupiący i puszysty

Wegański chleb na drożdżach: chrupiący i puszysty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszysty i pyszny chleb bez zbędnych dodatków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański chleb na drożdżach jest obłędnie chrupiący i bardzo puszysty. Przygotowanie chleba wegańskiego wymaga nieco wysiłku, ale wszystko wynagrodzi cudowny zapach, chrupka skórka i puszysty miękisz. 

Składniki

  • 3,25 szklanki mąki pszennej + jeszcze trochę do podsypania

  • 1,5 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant (7 g)

  • 1 łyżeczka soli 

  • oraz żeliwny garnek lub kamień do pizzy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj mąkę, drożdże i sól w dużej misce lub w misie robota planetarnego.

  • Dodaj wody i mieszaj do połączenia. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym lub folią i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2–3 godziny. 

  • Po około 2 godzinach sprawdź ciasto. Jeśli jego powierzchnia usiana jest bąbelkami gazu to wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i oprósz ciasto odrobiną mąki. Zagnieć ciasto w okrągły bochenek. 

  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C razem z garnkiem lub kamieniem do pizzy w środku.

  • Umieść głęboką i szeroką formę do pieczenia z 2 szklankami wody na samym dole piekarnika, aby pomóc wytworzyć parę w piekarniku i uzyskać chrupiącą skórkę.

  • Chleb przełóż do garnka lub na kamień do pizzy Za pomocą ząbkowanego noża zrób kilka nacięć na bochenku. 

  • Piecz przez około 30 minut do złotego koloru. Przenieś na stojak chłodzący i pozwól ostygnąć przed krojeniem. Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, pozwól chlebowi ostygnąć w piekarniku przy lekko otwartych drzwiach.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5