Miodowy chleb na piwie: przepis z proszkiem do pieczenia

Miodowy chleb na piwie: przepis z proszkiem do pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miodowy chleb na piwie i proszku do pieczenia jest bardzo łatwo przygotować

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodowy chleb na piwie bardzo łatwo upiec.  Chleb z proszkiem do pieczenia nie wymaga zagniatania, wyrabiania i czekania aż urośnie. Wystarczy go zamieszać i wstawić do piekarnika. Pyszny chleb z miodem i piwem może zrobić każdy. 

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 szklanki miodu płynnego

  • 1 butelka (350 ml) piwa

  • 1/4 szklanki masła, stopionego

  • oraz prostokątna forma keksowa o wymiarach około 23x12 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wlej piwo i miód do mieszanki mąki i mieszaj, aż do uzyskania jednorodnej masy.

  • Wlej połowę stopionego masła na dno formy i rozsmaruj na ściankach, aby dobrze natłuścić formę.

  • Do formy przełóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.

  • Następnie rozprowadź pozostałe roztopione masło równomiernie na cieście.

  • Piecz od 40 do 50 minut, aż wykałaczka lub nóż włożony w środek bochenka wyjdzie czysty.

  • Wyjmij formę z piekarnika i przenieś na druciany stojak, pozostaw chleb do ostygnięcia na co najmniej 10 minut.

  • Wyjmij  z formy i pokrój nożem do chleba, podawaj póki ciepły!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4