Marynarski przysmak

2021-03-29
Marynarski przysmak
Autor: Shutterstock Marynarski przysmak to zapiekane bułeczki
łatwy
35 min
4

Marynarski przysmak to zapiekane bułeczki, które sprawdzą się na śniadanie. Nadzienie można zmieniać. Miękisz po wydrążeniu można połączyć z łyżką oliwy, koncentratem pomidorowym, świeżymi ziołami, solą i pieprzem, rozsmarować w środku, a na to położyć jajko sadzone lub zapiec z tartym żółtym serem w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 4 czerstwe bułki (kajzerki)  
  • 2 filety śledziowe  
  • mała cebula
  • 4 łyżki śmietanki  
  • 2 łyżki masła  
  • bułka tarta  
  • pieprz  
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z bułek ściąć wierzchy, wyjąć miękisz.
  • Filety pokroić w cienkie paski, cebulę posiekać.
  • Bułki wewnątrz cienko posmarować masłem, wyłożyć odrobiną cebuli, polać łyżką śmietanki, włożyć do nich paski śledzia, lekko przycisnąć.
  • Bułki ułożyć w żaroodpornym półmisku posmarowanym masłem, do każdej wbić jajko, posypać pieprzem, wstawić do gorącego piekarnika; zapiekać 20 minut.
  • Posypać zieleniną.
  •  
  • Przepis pochodzi z książki "Domowy bar mleczny"