Marynarski przysmak
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Marynarski przysmak to zapiekane bułeczki, które sprawdzą się na śniadanie. Nadzienie można zmieniać. Miękisz po wydrążeniu można połączyć z łyżką oliwy, koncentratem pomidorowym, świeżymi ziołami, solą i pieprzem, rozsmarować w środku, a na to położyć jajko sadzone lub zapiec z tartym żółtym serem w piekarniku.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z bułek ściąć wierzchy, wyjąć miękisz.
- Filety pokroić w cienkie paski, cebulę posiekać.
- Bułki wewnątrz cienko posmarować masłem, wyłożyć odrobiną cebuli, polać łyżką śmietanki, włożyć do nich paski śledzia, lekko przycisnąć.
- Bułki ułożyć w żaroodpornym półmisku posmarowanym masłem, do każdej wbić jajko, posypać pieprzem, wstawić do gorącego piekarnika; zapiekać 20 minut.
- Posypać zieleniną.
- Przepis pochodzi z książki "Domowy bar mleczny"