Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku

Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku jest bardzo łatwo przygotować. To idealne pieczywo śniadaniowe. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z sosami. Świetnie wchłania każdy sos - sprawdziliśmy. 

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 3 szklanki mąki pszennej typ 450 i 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej

  • 1 3/4 szklanki maślanki lub 1 3/4 szklanki mleka z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub octu 5%

  • 1 1/2 łyżeczki sody

  • 1 1/2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw garnek żeliwny lub stalowy, aby również się rozgrzał. 

  • Jeśli nie masz maślanki, użyj zakwaszone mleko. Do mleka dodaj dwie łyżki octu 5% lub soku z cytryny  i odstaw na 5-10 minut.

  • W dużej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól (i cukier, jeśli chcesz osłodzić chleb).

  • Uformuj zagłębienie na środku mieszanki mąki i wlej 1 3/4 szklanki maślanki lub zakwaszonego mleka. 

  • Wymieszaj maślankę widelcem lub łyżką, aby uzyskać lepkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodawaj po 1 łyżce maślanki lub zakwaszonego mleka i mieszaj, aż do skutku. 

  • Kiedy już otrzymasz lepkie dość zwarte ciasto, przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i lekko zagnieć - około trzy lub cztery razy. Zbyt długie zagniatanie uczyni ciasto ciężkim i zbyt zwartym. Nie przesadzaj z zagniataniem! 

  • Uformuj dużą kulę ciasta i lekko ją spłaszcz.

  • Ostrym nożem natnij powierzchnię bochenka na krzyż. Nacięcie powinno być dość głębokie. 

  • Umieść bochenek w nagrzanym i naoliwionym żeliwnym lub stalowym garnku.

  • Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika.

  • Przez pierwsze 30 minut piecz pod przykryciem, a następnie odkryj garnek na ostatnie 15 minut czasu pieczenia.

  • Chleb jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest ładnie zrumieniona, a wykałaczka wbita w środek ciasta wychodzi czysta. 

  • Wyjmij chleb z garnka i przykryj ściereczką zwilżoną kilkoma kroplami wody, pozostaw chleb na 10 minut, aby trochę ostygł. Dopiero o tym czasie możesz go kroić. 

  • Podawaj na ciepło z masłem i miodem lub czymkolwiek innym, czego dusza zapragnie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1