Chleb z boczkiem, serem i migdałami

Chleb z boczkiem, serem i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chleb z boczkiem, serem i migdałami jest po prostu przepyszny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chleb z boczkiem, serem i migdałami to pyszny domowy wypiek z dodatkami. Smakuje wyśmienicie, jest puszysty i chrupiący. Najlepiej smakuje posmarowany jedynie odrobiną masła.

Składniki

  • 1 kg mąki żytniej

  • 100 g drożdży

  • 300 g chudego boczku

  • 200 g ementalera

  • 100 g migdałów

  • 2 łyżki natki

  • sól

  • 1 łyżka mąki pszennej do posypania blaszki

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połowę mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać 2 szklanki wody i wymieszać.

  • Rozczyn odstawić na 15 min, a następnie dodać resztę mąki i sól i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.

  • Boczek pokroić w kosteczkę, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Migdały sparzyć, obrać i zmielić, natkę posiekać.

  • Wszystkie dodatki dodać do ciasta i ponownie je wyrobić. Z ciasta uformować 2 bochenki, ułożyć na blasze i pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.

  • Przed włożeniem chlebków do piekarnika naciąć ich wierzch i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 st. C. przez godzinę.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3