CHLEB ORKISZOWY - przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko [WIDEO]

2017-07-14 14:04

Przepis na chleb orkiszowy powinien się znaleźć w każdym zeszycie kulinarnym. Chleb orkiszowy, zarówno ten na zakwasie, jak i na drożdżach, jest skarbnicą witamin, składników mineralnych, a przede wszystkim "dobrych" węglowodanów i błonnika, dzięki czemu służy zdrowiu każdego z nas. Ponadto urzeka wyjątkowym smakiem i zapachem. Oto sprawdzone przepisy na pyszny chleb orkiszowy.

CHLEB ORKISZOWY - przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko
Autor: Shutterstock Chleb orkiszowy, zarówno ten na zakwasie, jak i na drożdżach, jest skarbnicą witamin, składników mineralnych, a przede wszystkim "dobrych" węglowodanów i błonnika

Spis treści

  1. Zobacz, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego świeżość
  2. Chleb orkiszowy na drożdżach - przepis
  3. Chleb orkiszowy na zakwasie - przepis
  4. Chleb orkiszowy razowy - przepis

Zobacz, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego świeżość

Przepis na chleb orkiszowy powinny wykorzystać przede wszystkim osoby zmagające się z chorobami serca (udowodniono naukowo, że orkisz spowalnia rozwój miażdżycy) czy problemami z układem pokarmowym. Bez obaw mogą po niego sięgnąć także kobiety w ciąży i karmiące matki. Przepis na chleb orkiszowy mogą wypróbować nawet cukrzycy, jednak pod warunkiem, że do wyrobu chleba użyją stewii, a nie miodu.

Chleb orkiszowy na drożdżach - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej białej

  • 300 ml (1 i 1/5 szklanki) ciepłej wody

  • 0,5 saszetki suchych drożdży

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki miodu lub 3/4 łyżeczki brązowego, trzcinowego cukru

  • garść nasion sezamu

  • masło (do wysmarowania formy) lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przygotowanie chleba orkiszowego zacznij od rozpuszczenia drożdży w miseczce z 2 łyżkami letniej wody. Następnie wymieszaj mąkę z solą i rozpuszczonymi drożdżami. Potem postępuj tak, jak z ciastem na pierogi - uformuj kopiec, a na jego środku zrób dołek. Do zagłębienia w mące dodaj oliwę, resztę wody i miód (lub cukier). Wszystkie składniki ugniataj do momentu, aż ciasto będzie jednolite, ale mocno kleiste i wilgotne.

Tak przygotowaną masę przelej do formy wysmarowanej masłem i posyp ziarnami sezamu. Następnie przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość i dojść niemalże do górnej krawędzi formy). WAŻNE! Gdy tylko chleb urośnie, należy go jak najszybciej włożyć do rozgrzanego piekarnika. Należy zrobić to delikatnie, by nie opadł.

Chleb orkiszowy należy piec w temperaturze 200 st. C. przez ok. 40-50 minut.

Chleb orkiszowy na zakwasie - przepis

Przepis na zakwas

Zakwas orkiszowy stanowi bazę na zaczyn i przygotowuje się go ok. 6 dni przed planowanym wypiekiem ciasta. Do litrowego słoika (lub wysokiego naczynia) wsyp 5 łyżek mąki żytniej (typ 2000) i wlej 5-6 łyżek przegotowanej wody. Całość mieszaj drewnianą łyżką do powstania gęstej masy. Następnie przykryj słoik ściereczką i odstaw na dobę w ciepłe miejsce. Przez następne 5 dni dodawaj do słoika po 1 łyżce mąki, także żytniej, i 1 łyżce wody, za każdym razem dokładnie mieszając do uzyskania gęstej masy.

Przepis na zaczyn

Wlej do miski 60 ml wody, a następnie dodaj do niej mniej więcej 2 czubate łyżki zakwasu i 4 łyżki mąki żytniej. Całość dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw na ok. 8 godzin. 

Przepis na ciasto

Składniki:

  • przygotowany wcześniej zaczyn

  • 300 g mąki orkiszowej (tj. 2 szklanki i 1 czubata łyżka)

  • szklanka wody

  • szczypta soli

  • garść płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Do zaczynu dodawaj małymi porcjami mąkę z solą i wodą, cały czas dokładnie ugniatając ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy, przelej ciasto do formy i posyp płatkami owsianymi. Następnie przykryj formę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte po brzegi formy ciasto wstaw na 15 do nagrzanego do 230 st. C piekarnika. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C. i piecz przez ok. 50-60 minut.

Chleb orkiszowy razowy - przepis

Składniki:

  • pół kilo mąki orkiszowej razowej (typ 2000)

  • 30 g drożdży w kostce

  • 300 ml szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

  • garść siemienia lnianego i ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Rozgnieć drożdże w miseczce, dodaj 2-3 łyżki wody oraz miód i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie połącz mąkę z solą i ziarnami słonecznika, a potem dodaj do niej rozpuszczone drożdże i resztę wody. Ugniataj ciasto do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być rzadkie, tak aby móc niemalże przelać je do formy (wcześniej wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia). Na koniec posyp ciasto siemieniem lnianym, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. i piecz przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. C. i piecz jeszcze przez 30-40 minut. Ewentualnie 10 minut przed końcem pieczenia można wyjąć chleb z formy i dopiec jedynie na papierze do pieczenia.