Chleb jaglany - bezglutenowy, bez nabiału, wegański

Chleb jaglany -  bezglutenowy, bez nabiału, wegański

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegański chleb jaglany to przepis, który warto wypróbować

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chleb jaglany bezglutenowy, bez nabiału i wegański to przepis, który na pewno spodoba się weganom, wegetarianom, a także tym, którzy eksperymentują z domowym pieczywem o różnych smakach i  z różnych ziaren.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglane ugotowanej na sypko

  • 6 sporych łyżek mąki gryczanej

  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej

  • sok owocowy (świeżo wyciśnięty, np jabłkowy, pomarańczowy, 1/3 do 1/2 szklanki)

  • 30 ml dowolnego oleju nierafinowanego

  • 2 szczypty soli

  • 1 kopiasta łyżka sezamu czarnego lub jasnego (jasny – podprażony lekko na patelni)

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotuj według przepisu.

  • Odmierz szklankę kaszy, ostudź, włóż do miski, dodaj mąkę i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy (oprócz sezamu) i zmiksuj na gładko. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Jeśli trzeba, dolej jeszcze soku.

  • Następnie dodaj sezam i wymieszaj.

  • Wyłóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Uwaga, chlebek pieczony dłużej 25-35 minut, z każdą minutą będzie bardziej chrupiący. 20-25 minutowy będzie bardziej miękki. Wybierz czas pieczenia wedle własnego gustu

  • Po ostudzeniu pokrój na kromki.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5