Domowe kajzerki jak z piekarni: łatwy przepis na pyszne bułki

Domowe kajzerki jak z piekarni: łatwy przepis na pyszne bułki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące bułeczki prosto na śniadanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe kajzerki jak z piekarni łatwo przygotować własnoręcznie. Są puszyste wewnątrz i mają chrupką skórkę. Oto przepis na pyszne bułki.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500

  • 7 g drożdży liofilizowanych, suchych

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 250 ml letniej wody

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1  jajko rozmiaru M

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Oddzielnie wymieszać rozmącone jajko z olejem i wodą. 

  • Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie lub w mikserze na wolnych obrotach lub w maszynie do pieczenia chleba. Gdy ciasto zbije się w gładką, lśniącą kulę na 2 godziny pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. 

  • Ciasto odgazować, przebijając je palcami. Wyjąć na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieść, uformować wałek i pociąć na 10-12 kawałków.

  • Każdy kawałek uformować w kulę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  • Wyrośnięte bułki naciąć głęboko nożem. Wykonać 5 nacięć w formie wiatraczka. 

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15-20 minut. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5