Chlebki z cieciorki - cudownie aromatyczne pieczywo z patelni
Domowe kajzerki jak z piekarni: łatwy przepis na pyszne bułki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupiące bułeczki prosto na śniadanie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Domowe kajzerki jak z piekarni łatwo przygotować własnoręcznie. Są puszyste wewnątrz i mają chrupką skórkę. Oto przepis na pyszne bułki.
Składniki
500 g mąki pszennej typ 500
7 g drożdży liofilizowanych, suchych
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml letniej wody
1 łyżka oleju roślinnego
1 jajko rozmiaru M
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Oddzielnie wymieszać rozmącone jajko z olejem i wodą.
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie lub w mikserze na wolnych obrotach lub w maszynie do pieczenia chleba. Gdy ciasto zbije się w gładką, lśniącą kulę na 2 godziny pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto odgazować, przebijając je palcami. Wyjąć na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieść, uformować wałek i pociąć na 10-12 kawałków.
Każdy kawałek uformować w kulę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki naciąć głęboko nożem. Wykonać 5 nacięć w formie wiatraczka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15-20 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska