Domowe kajzerki jak z piekarni: łatwy przepis na pyszne bułki

Domowe kajzerki jak z piekarni: łatwy przepis na pyszne bułki
Autor: Shutterstock Chrupiące bułeczki prosto na śniadanie
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Domowe kajzerki jak z piekarni łatwo przygotować własnoręcznie. Są puszyste wewnątrz i mają chrupką skórkę. Oto przepis na pyszne bułki.

Zobacz naszą galerię i spróbuj upiec domowy chleb

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 7 g drożdży liofilizowanych, suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1  jajko rozmiaru M

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Oddzielnie wymieszać rozmącone jajko z olejem i wodą. 
  • Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie lub w mikserze na wolnych obrotach lub w maszynie do pieczenia chleba. Gdy ciasto zbije się w gładką, lśniącą kulę na 2 godziny pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. 
  • Ciasto odgazować, przebijając je palcami. Wyjąć na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieść, uformować wałek i pociąć na 10-12 kawałków.
  • Każdy kawałek uformować w kulę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułki naciąć głęboko nożem. Wykonać 5 nacięć w formie wiatraczka. 
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15-20 minut. 
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej