Domowe bułeczki czosnkowe - aromatyczne i chrupiące

Domowe bułeczki czosnkowe - aromatyczne i chrupiące

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe bułki czosnkowe  - nie takie trudne do zrobienia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe bułeczki czosnkowe to proste i przepyszne pieczywo, które smakuje nawet bez dodatków. Z masłem są jeszcze pyszniejsze. Łatwo je przygotujesz, a twoja rodzina zje je chętnie i ze smakiem!

Składniki

  • Ciasto

  • 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00

  • 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka

  • 7 g suchych drożdży

  • łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli

  • Pasta czosnkowa

  • 2 łyżki masła

  • pół łyżeczki soli

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej miski wlej ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodaj suche drożdże oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Możesz użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże.

  • Dodaj mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).

  • W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieść sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Jeśli masz, możesz też dodać świeży szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na potem.

  • Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na kilka równych kawałków. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy. Na każdą bułkę wyłóż po łyżce pasty czosnkowej.

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekaj dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół).

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5