Bułki na kefirze: prosty przepis na domowe bułeczki

2021-03-29
Bułki na kefirze: prosty przepis na domowe bułeczki
Autor: Shutterstock Domowe bułki na kefirze łatwo przygotować, a ich smak jest doskonały
łatwy
35 min
4

Bułki na kefirze każdy może przygotować sam, bo przepis  na nie jest  wyjątkowo nieskomplikowany, a smak - wyborny. Warto pokusić się o ich upieczenie na przykład w sobotni lub niedzielny poranek

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 460 g mąki pszennej
  • 1 jajko (średnie)
  • 300 ml kefiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być również inny olej)
  • łyżeczka soli (pełna)
  • łyżeczka cukru
  • 14 g świeżych drożdży lub około połowa opakowania drożdży suchych (instant)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W przypadku świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Do miseczki wkładamy drożdże, dodajemy trochę kefiru, cukru i mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby zaczęły pracować. W przypadku suchych dodajemy je od razu do mąki.
  • Do dzieży miksera przekładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (około 3-4 minuty).
  • Po wyrobieniu miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można je naciąć - jak kajzerki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Można posypać je makiem lub sezamem.
  • Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.