Bułki na kefirze: prosty przepis na domowe bułeczki

Bułki na kefirze: prosty przepis na domowe bułeczki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe bułki na kefirze łatwo przygotować, a ich smak jest doskonały

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bułki na kefirze każdy może przygotować sam, bo przepis  na nie jest  wyjątkowo nieskomplikowany, a smak - wyborny. Warto pokusić się o ich upieczenie na przykład w sobotni lub niedzielny poranek

Składniki

  • 460 g mąki pszennej

  • 1 jajko (średnie)

  • 300 ml kefiru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być również inny olej)

  • łyżeczka soli (pełna)

  • łyżeczka cukru

  • 14 g świeżych drożdży lub około połowa opakowania drożdży suchych (instant)

Przygotowanie krok po kroku:

  • W przypadku świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Do miseczki wkładamy drożdże, dodajemy trochę kefiru, cukru i mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby zaczęły pracować. W przypadku suchych dodajemy je od razu do mąki.

  • Do dzieży miksera przekładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (około 3-4 minuty).

  • Po wyrobieniu miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można je naciąć - jak kajzerki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Można posypać je makiem lub sezamem.

  • Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, przez 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5