Bułeczki pszenne na jogurcie

Bułeczki pszenne na jogurcie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bułeczki pszenne na jogurcie to łatwe do przygotowania domowe pieczywo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Bułeczki pszenne na jogurcie to delikatne domowe pieczywo, idealne na śniadanie. Łatwo je przygotować, do ich upieczenia można użyć z powodzeniem drożdży suchych.

Składniki

  • 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) lub 20 g świeżych

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 100 ml wody

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 460 g mąki pszenne typ 550

  • 1 średnie jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.

  • Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczynem), zagnieść elastyczne ciasto.

  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.

  • Stolnicę lub blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm.

  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.

  • Wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was).

  • Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  • Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.

  • Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut lub do czasu zarumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7