Angielskie muffiny: przepis na bułki śniadaniowe

Angielskie muffiny: przepis na bułki śniadaniowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku bułeczki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Angielskie muffiny to bajeczne bułki śniadaniowe. Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku. Usmażyć je z łatwością. Tak, nie pomyliliśmy się. Te bułeczki nie piecze się, ale smaży na patelni. Z tego przepisu otrzymasz 10 pysznych bułeczek. Zatem do dzieła!

Składniki

  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant

  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego

  • 2 3/4 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • kaszka kukurydziana lub kaszka manna do oprószenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wlej ciepłą wodę do dużej miski. Dodaj cukier i drożdże instant, zamieszaj i pozostaw na 10 minut, aby mieszanina zaczęła się pienić. 

  • Dodaj stopione masło lub olej, mąkę i sól. Wymieszaj drewnianą łyżką lub gumową szpatułką.

  • Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj przez 5 minut, dodając tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto przestało przylegać do blatu.

  • Uformuj ciasto w kulę i przełóż do naoliwionej miski. Przykryj i pozwól mu rosnąć przez 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

  • W międzyczasie posyp pergamin lub ręcznik kilkoma łyżkami kaszki kukurydzianej lub kaszki manny.

  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć go kilka razy, a następnie podziel na 10 równych kawałków. Uformuj każdy kawałek w kulę, obracając go między dłonią a blatem.

  • Umieść kulki na przygotowanym pergaminie i nieco je spłaszcz. Wierzch również posyp kaszką. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.

  • Rozgrzej dużą patelnię lub patelnię i posmaruj lekko olejem. Smaż babeczki partiami, przykryj pokrywką i ogrzewaj na małym ogniu z jednej strony strony przez 9 minut, aż babeczki urosną i się przyrumienią. Następnie odwróć je i podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut, aż druga strona będzie również złota i ładnie opieczona.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1