Morelówka: przepis na nalewkę na morelach

Morelówka: przepis na nalewkę na morelach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka z moreli jest niezwykle aromatyczna i bogata w smaku, a do tego ma piękny kolor!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Do nalewek najlepiej nadają się krajowe morele, które są wypełnione słońcem i sokami. Owoce nie powinny mieć plamek i innych przebarwień, bo takie zmiany mogą wpływać na jakość nalewki.

Składniki

  • 0,5 kg moreli

  • 1 l spirytusu  

  • 2 szklanki przegotowanej wody  

  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele wypestkować. Przelać wrzątkiem i podzielić na niewielkie kawałki.

  • Włożyć do dużego słoja, dodać cukier oraz spirytus wymieszany z wodą. Słój zamknąć, odstawić w ciepłe i jasne miejsce na 3 miesiące, co kilka dni lekko nim potrząsać.

  • Po tym czasie nalew przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Zobacz, gdzie znaleźć więcej przepisów na nalewki!

 

Ocena: 3,3