Pierniczki świąteczne: przepis na bożonarodzeniowe wypieki idealne na stół i do przystrojenia choinki

2021-03-29
Świąteczne pierniczki - przysmak na świąteczny stół i na choinkę
Autor: Shutterstock Pierniczki świąteczne - przepis na bożonarodzeniowe wypieki idealne na stół i do przystrojenia choinki.
łatwy
20 min
4

Pierniczki świąteczne - przepis na ten bożonarodzeniowy deser warto poznać jeszcze zanim zacznie się przedświąteczna gorączka. Najlepszy smak tych wypieków osiągamy przecież dopiero wtedy, kiedy odpowiednio skruszeją. Trwa to zwykle około 4 tygodni. Pierniczki to także doskonała dekoracja na choinkę. Trzeba tylko pamiętać, by przed upieczeniem pierniczków zrobić w nich dziurki. Kiedy będą gotowe, wykrawanie otworów może spowodować pokruszenie ciastka.

 

Sprawdź także >>> Pierniczki na choinkę

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: 

Niemieckie pierniczki migdałowe,

Pierniczki przekładane powidłami

Pierniczki miodowe do zawieszenia na choince.

 

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg mąki
  • 30 dag miodu
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie składniki - miód, cukier oraz przyprawy podgrzewamy i rozpuszczamy.
  • Po przestygnięciu mieszamy z sypkimi - mąką rozmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Gdy ciasto będzie za suche, można rozrobić je wodą.
  • Całość wałkujemy - nie za grubo - pamiętajmy, że ciasto jeszcze wyrośnie.
  • Wycinamy odpowiednie kształty ( Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.) - nie zapomnijmy, by przed włożeniem do piekarnika wykroić dziurki w ciasteczkach.
  • Ostudzone pierniczki wkładamy do pudełka - najlepiej sprawdzi się metalowa puszka np. po herbacie. W czym przechować świąteczne pierniczki? Sprawdź w podanym linku.