Pierniczki świąteczne: przepis na bożonarodzeniowe wypieki idealne na stół i do przystrojenia choinki

Pierniczki świąteczne: przepis na bożonarodzeniowe wypieki idealne na stół i do przystrojenia choinki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierniczki świąteczne - przepis na bożonarodzeniowe wypieki idealne na stół i do przystrojenia choinki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierniczki świąteczne - przepis na ten bożonarodzeniowy deser warto poznać jeszcze zanim zacznie się przedświąteczna gorączka. Najlepszy smak tych wypieków osiągamy przecież dopiero wtedy, kiedy odpowiednio skruszeją. Trwa to zwykle około 4 tygodni. Pierniczki to także doskonała dekoracja na choinkę. Trzeba tylko pamiętać, by przed upieczeniem pierniczków zrobić w nich dziurki. Kiedy będą gotowe, wykrawanie otworów może spowodować pokruszenie ciastka.

 

Składniki

  • 3/4 kg mąki

  • 30 dag miodu

  • 25 dag cukru pudru

  • 10 dag masła

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • opakowanie przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie składniki - miód, cukier oraz przyprawy podgrzewamy i rozpuszczamy.

  • Po przestygnięciu mieszamy z sypkimi - mąką rozmieszaną z proszkiem do pieczenia.

  • Gdy ciasto będzie za suche, można rozrobić je wodą.

  • Całość wałkujemy - nie za grubo - pamiętajmy, że ciasto jeszcze wyrośnie.

  • Wycinamy odpowiednie kształty ( Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.) - nie zapomnijmy, by przed włożeniem do piekarnika wykroić dziurki w ciasteczkach.

  • Ostudzone pierniczki wkładamy do pudełka - najlepiej sprawdzi się metalowa puszka np. po herbacie. W czym przechować świąteczne pierniczki? Sprawdź w podanym linku.

Sprawdź także >>> Pierniczki na choinkę

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: 

Niemieckie pierniczki migdałowe,

Pierniczki przekładane powidłami

Pierniczki miodowe do zawieszenia na choince.

 

Ocena: 0