Alkohol na Święta - jakie napoje alkoholowe podać do bożonarodzeniowych dań?

Alkohol na Święta - jakie napoje alkoholowe podać do bożonarodzeniowych dań?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Na świątecznym stole może pojawić się alkohol.

Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia myślimy głownie o odpowiedniej ilości pysznych dań. Ale wiele osób ma chęć po obfitej kolacji wigilijnej czy do wybornego bożonarodzeniowego obiadu wypić lampkę wina lub kieliszek nalewki, która podkreśli smak potrawy i wspomoże trawienie. Dlatego nad tym, jaki alkohol podać w Święta, warto zastanowić się nieco wcześniej i odpowiednio przygotować.

Alkohol w Wigilię

Post w Wigilię to podtrzymywanie tradycji, nie ma nakazu kościelnego, że tego dnia nie wolno spożywać mięsa czy pić alkoholu. Na ten wyjątkowy wieczór nie polecamy mocnych alkoholi, ale dobre wino, dopasowane do charakteru posiłku podkreśli jego smak.

Jakie wino podać na Wigilię? Który alkohol pasuje do wigilijnych potraw?

Wigilia - jak dobierać wino do potraw?

Alkohol do ryby - z jakimi trunkami podawać ryby?

Co zrobić z resztką wina?

Wino do świątecznego obiadu

DO świątecznego obiadu można podać alkohol. Wykwintności i elegancji temu posiłkowi na pewno doda butelka dobrego wina.

Nalewka na lepsze trawienie

Po obfitym obiedzie warto podać kieliszek lub dwa dobrej, najlepiej samodzielnie przygotowanej, nalewki będzie smacznym zwieńczeniem. Wpłynie również pozytywnie na obciążony świątecznymi smakołykami układ pokarmowy i przyspieszy trawienie.

Imbirówka, czyli nalewka imbirowa

Nalewka arcydzięglowa - na lepsze trawienie

Nalewka na suszonych owocach

Alkohol na deser

Domowy ajerkoniak czy egg nog to znakomity sposób na podkreślenie smaku wieczoru przy choince. Jeśli nie przepadacie jednak za jajecznymi trunkami, znakomicie zastąpi je pachnąca korzeniami nalewka pomarańczowa lub aromatyczne grzane wino.

Ajerkoniak domowej roboty: przepis na niskoprocentowy alkohol na Boże Narodzenie

Jak zrobić domowy egg nog?

Śmietanówka oleska: przepis na domowy likier śmietankowy

Jak zrobić grzane wino?

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.