Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis
Dieta bezglutenowa
Ten prosty w przygotowaniu barszcz czerwony doskonale pasuje do paluszków ptysiowych lub z ciasta francuskiego, krokietów lub pasztecików. Jego zrobienie nie zajmie wiele czasu. A gdy na dworze chłód i szerzą się infekcje barszcz czerwony doskonale nas wzmocni i pomoże się przed nimi chronić.
Według tego przepisu można przygotować także barszcz wigilijny. Wtedy, jeśli przestrzegacie tego dnia postu lub po prostu nie jecie mięsa, zamiast niego dodajcie do buraków kilka suszonych grzybów. Podczas nocy, gdy buraki będą oddawały sok, grzyby namoczą się w nim. Tak przygotowany barszcz będzie bardziej esencjonalny i smakowity. Można też dodać do niego ząbek lub dwa czosnku.
Polecamy również inne przepisy na świąteczny barszcz:
Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Barszcz czerwony z kulebiakiem.
Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz
- liść laurowy
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane buraki pokrój na cząstki, cebulę na piórka.
- Przełóż do garnka, w którym będziesz gotować barszcz, posyp je solą, cukrem i pieprzem.
- Przykryj przykrywką i mocno całością potrząśnij - tak, by sól i cukier dotarły do każdej cząstki buraka.
- Warzywa zostaw na noc. W ten sposób powstanie zakwas na barszcz czerwony. (Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.)
- Następnego dnia zalej buraki wodą, dodaj włoszczyznę i ewentualnie jakieś mięso rosołowe, a także pozostałe przyprawy, gotuj do miękkości buraków.
- Dodaj przyprawy, jeśli barszcz wydaje ci się zbyt słodki - dokwaś go octem winnym lub kwaskiem cytrynowym.