Babka twarogowa: przepis na ciasto z białym serem

Babka twarogowa: przepis na ciasto z białym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka z białym serem twarogowym to pyszne ciasto z mniejszą ilością tłuszczu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka twarogowa jest popularna we Francji. Do przygotowania babki twarogowej używa się białego sera twarogowego, sprasowanego. Nie potrzebny jest mikser, ani malakser, wystarczą dwie dłonie. Babka twarogowa ma nieco grudkowatą strukturę, ale jest wilgotna, puszysta i bardzo smaczna.  

Składniki

  • 1 kg tłustego sera typu kostka lub klinek

  • 0,5 kg cukru

  • 0,5 kg mąki pszennej

  • 6 jajek

  • 1 torebka cukru wanilinowego

  • 1 torebka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli

  • masło i tarta bułka do przygotowania formy

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser pokruszyć palcami na grudki.

  • Do sera dodać cukier, wymieszać palcami, nie rozcierać, zachować grudki.

  • Dodać mąkę razem z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia oraz solą, ponownie wymieszać palcami do postaci grudkowatej kruszonki.

  • Wybić 6 jajek i dodać suchych składników, wymieszać palcami.

  • Ciasto przełożyć do formy z kominkiem dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Konieczna jest forma z kominkiem, aby ciasto upiekło się równomiernie. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ocena: 2,4