Wino z pomidorów: przepis na domowe wino

Wino z pomidorów: przepis na domowe wino

Autor Zdjęcia: photos.com

Z dojrzałych pomidorów można przygotować domowe wino

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Podajemy przepis na oryginalne domowe wino z pomidorów. Przeciery, soki, susz, sałatki i marynaty, nawet dżem - z pomidorów można przygotować wiele przetworów, ale czy uda się zrobić z nich wino? Okazuje się, że jak najbardziej!

Składniki

  • 7-8 kg w pełni dojrzałych pomidorów

  • porcja gotowej pożywki

  • matka drożdżowa

  • 2 kg cukru

  • drożdże winne (najlepiej burgund)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory myjemy, a następnie przecieramy np. w maszynce do mięsa, tak by otrzymać przecier. Dodajemy do niego wody i przesączamy, aby w podstawionej misce zebrał się sok pozbawiony cząstek miąższu.

  • Płyn mieszamy z pożywką i dodajemy matkę drożdżową, przygotowaną według podanego na opakowaniu przepisu. Dodajemy połowę cukru rozpuszczonego w soku. Przelewamy do gąsiora, zatykamy szyjkę korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w chłodne miejsce.

  • Po tygodniu dodajemy drugą porcję cukru, znów w formie syropu. Po miesiącu lub sześciu tygodniach, gdy zakończy się fermentacja, ściągamy rurką płyn znad osadu, filtrujemy przez bibułę i nalewamy do wygotowanych butelek. Wino z pomidorów musi dojrzewać przez co najmniej pół roku.

tip dnia

Pomidory na wino nie muszą być zgrabne i okrągłe, mogą też znajdować się w różnym stopniu dojrzałości (ale nie zielone), ale wykluczone są oznaki choroby, gnicia, grzybów.

Ocena: 3