Wino z pomidorów: przepis na domowe wino

2021-03-29
jak_zrobic_wino_z_pomidorow.jpg
Autor: photos.com Z dojrzałych pomidorów można przygotować domowe wino
średni
40 min
4

Podajemy przepis na oryginalne domowe wino z pomidorów. Przeciery, soki, susz, sałatki i marynaty, nawet dżem - z pomidorów można przygotować wiele przetworów, ale czy uda się zrobić z nich wino? Okazuje się, że jak najbardziej!

Pomidory na wino nie muszą być zgrabne i okrągłe, mogą też znajdować się w różnym stopniu dojrzałości (ale nie zielone), ale wykluczone są oznaki choroby, gnicia, grzybów.

SKŁADNIKI

  • 7-8 kg w pełni dojrzałych pomidorów
  • porcja gotowej pożywki
  • matka drożdżowa
  • 2 kg cukru
  • drożdże winne (najlepiej burgund)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory myjemy, a następnie przecieramy np. w maszynce do mięsa, tak by otrzymać przecier. Dodajemy do niego wody i przesączamy, aby w podstawionej misce zebrał się sok pozbawiony cząstek miąższu.
  • Płyn mieszamy z pożywką i dodajemy matkę drożdżową, przygotowaną według podanego na opakowaniu przepisu. Dodajemy połowę cukru rozpuszczonego w soku. Przelewamy do gąsiora, zatykamy szyjkę korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Po tygodniu dodajemy drugą porcję cukru, znów w formie syropu. Po miesiącu lub sześciu tygodniach, gdy zakończy się fermentacja, ściągamy rurką płyn znad osadu, filtrujemy przez bibułę i nalewamy do wygotowanych butelek. Wino z pomidorów musi dojrzewać przez co najmniej pół roku.