Wino z buraków: przepis na wino warzywne domowej roboty

2024-07-30
jjk
Wino z buraków
Autor: Shutterstock Z buraków można uzyskać wino warzywne o bardzo ciekawym smaku.
trudny
80 min
4

Słodkie w smaki buraki to wdzięczny materiał także na wino. Intensywny, czerwony kolor uzyskamy bez kłopotu, a przygotowanie wina z warzyw nie jest trudne. Podajemy dokładny przepis na domowe wino z buraków.

SKŁADNIKI

  • 2 kg małych, nieuszkodzonych buraków ćwikłowych
  • ½ litra soku z winogron lub szklanka rodzynek
  • 5 litrów wody
  • 1 kg cukru
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn albo 8 g kwasku cytrynowego
  • matka drożdżowa
  • drożdże winne typu bordeaux albo portwein – ew. inne, wykorzystywane do wyrobu mocnych win czerwonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dwa do trzech dni przed planowanym robieniem wina przygotowujemy matkę drożdżową, postępując według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy drożdżowo-cukrowa masa będzie pienista i zwiększy objętość, rozpoczynamy pracę.
  • Niewielkie buraki bardzo dokładnie czyścimy i płuczemy, a następnie bez obierania kroimy w niezbyt grube plastry. Zalewamy wrzątkiem i razem z rodzynkami gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną.
  • Najbardziej esencjonalny wywar uzyskamy, miksując miękkie buraki i odciągając płyn w sokowirówce. Jeśli jednak brak takiego sprzętu, warzywa rozgniatamy i cedzimy płyn przez bibułę filtracyjną, ewentualnie gazę.
  • Z połowy cukru, wody i soku cytrynowego robimy syrop, który mieszamy z czerwonym buraczanym wyciągiem. Jeśli nie używaliśmy rodzynek, tylko soku – dolewamy go w tym momencie.
  • Do chłodnego płynu dodajemy matkę drożdżową, drożdże winne, przykrywamy i odstawiamy na dobę. Najlepiej, by temperatura w pomieszczeniu wynosiła ok. 25 stopni.
  • Następnego dnia płyn ostrożnie przelewamy do gąsiorka, zostawiając na dnie garnka osad. Gąsior zamykamy watą albo korkiem z rurką fermentacyjną. Ważne, by wytwarzający się w czasie fermentacji dwutlenek węgla mógł ulatywać przez rurkę, inaczej naczynie może zostać rozerwane od środka! Po trwającej dwa tygodnie fermentacji dodajemy druga porcję syropu.
  • Gąsior powinien stanąć w chłodnej piwnicy – proces będzie przebiegał wolniej i uzyskamy wino o lepszym smaku. Kiedy fermentacja zakończy się wino znów filtrujemy, przelewamy do wygotowanych butelek i korkujemy, uszczelniając korek za pomocą parafiny lub laku. Po sześciu miesiącach wino nadaje się do picia.
Beszamel - Buraki
jjk