Wino z białych porzeczek: przepis na domowe wino
2021-03-29
średni
40 min
4
Białe porzeczki zawierają mniej witaminy C niż czarne, ale za to mają więcej pektyn, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu dżemów. Wino z białych porzeczek jest uznawane za najlepsze wino porzeczkowe. Sprawdź, jak je przygotować.
Klasyczny kir - wino + porzeczki
Nalewka korzenna z czarnej porzeczki
Wino z czerwonych porzeczek
Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych
Domowe wino z czarnych porzeczek
SKŁADNIKI
- 10 kg białych porzeczek
- 230 g cukru na 1 litr moszczu rozcieńczonego wodą
- 6-8 l wody
- drożdże winne (Bordeaux lub Burgund)
- 3 g pożywki dla drożdży
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować matkę drożdżową: wlać do buteleczki 0,2 l wody o temperaturze 20 stopni i dosypać do niej jedną dawkę drożdży winnych oraz 3 g pożywki dla drożdży. Pozostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej.
- Owoce umyć, przebrać i zmiażdżyć, a następnie zalać gorącą wodą w takiej ilości, aby przykryła porzeczki.
- Po kilku godzinach wycisnąć moszcz.
- Wyciśniętą miazgę powtórnie zalać gorącą wodą i po kilku godzinach wycisnąć.
- Moszcz zasypać cukrem, dodać matkę drożdżową i odstawić na 20 dni, co jakiś czas potrząsając butlą. Butlę zaopatrzyć oczywiście w rurkę fermentacyjną.
- Po 3 miesiącach, gdy wino skończy pracować, przefiltrować je i przelać do butelek. Zakorkować i odstawić do leżakowania na minimum 3 miesiące.