Sposoby na kaca. Jak się nie upić? Jak leczyć chorobę filipińską?
Eleganckie określenia typu kac czy choroba filipińska nie są w stanie ukryć faktu, że po prostu nadużyliśmy trunków, czego następstwem jest zatrucie alkoholem. Zdarza się, że alkohol wprawia nas w tak świetny nastrój, że tracimy nad nim kontrolę i budzimy się rano z kacem. Jak złagodzić jego objawy?
Spis treści
Kac - objawy
Ból głowy, mdłości, pragnienie, obniżenie możliwości intelektualnych, trudności z wykonywaniem prostych czynności na kacu powodują, że obiecujemy sobie solennie, że już nigdy więcej nie przekroczymy miary w piciu alkoholu. Jednak obietnice nic nie dadzą, jeśli nie zachowamy rozsądku. Przede wszystkim się nie upijajmy, bo wtedy tracimy kontrolę nad spożywaniem alkoholu.
Kac - ile możemy wypić
To zależy od płci, wagi ciała, wieku, ogólnego stanu zdrowia. Przeciętna kobieta może np. wypić 5 standardowych porcji podczas imprezy. Każda z nich to 10 g czystego alkoholu (200 ml piwa, 100 ml wina lub 25 ml wódki). Trudno jednak podczas zabawy skrupulatnie je liczyć, więc na wszelki wypadek pijmy dużo niegazowanej wody mineralnej i soków, żeby uniknąć odwodnienia, które powoduje alkohol.
Przed wyjściem z domu zażyjmy preparat witaminowo-mineralny w celu zmniejszenia niedoboru witamin i minerałów. Rozłóżmy picie w czasie, inaczej jego skutki skumulują się. Wątroba rozkłada alkohol powoli (ok. 8-12 g na godzinę). Róbmy zatem 20-30-minutowe przerwy pomiędzy drinkami. Nie mieszajmy trunków i uważajmy na koktajle z sokami owocowymi. Nie czuć w nich alkoholu, dlatego łatwo się nimi upić. Nigdy nie pijmy na pusty żołądek. Pożywienie, zwłaszcza tłuste, spowalnia przyswajanie alkoholu, zmniejsza więc ryzyko, że stracimy umiar w piciu.
Kac - sposoby leczenia
Po przebudzeniu wypij 1-2 szklanki wody mineralnej, aby nawodnić organizm. Alkohol bowiem zaburza wydzielanie wazopresyny, hormonu wydzielanego przez przysadkę mózgową, który zapobiega nadmiernemu wydalaniu wody wraz z moczem. Dlatego tracimy jej zbyt dużo, gdy pijemy trunki i następnego dnia dokucza nam pragnienie.
Zjedz lekkie śniadanie. Alkohol podrażnia żołądek, nie funduj mu więc ciężkostrawnego posiłku. Na śniadanie warto zjeść jajka, ponieważ zawierają cysteinę (aminokwas), która przyspiesza metabolizm i działa odtruwająco (alkohol to dla organizmu trucizna!). Jedz w ciągu dnia często, ale posiłki powinny być niewielkie. Dobrze by było, aby jednym z nich był rosół, bo tak jaj jaja bogaty jest w cysteinę.
Pij dużo soków owocowych i warzywnych. Wskutek moczopędnego działania alkoholu tracisz nie tylko wodę, ale także minerały i witaminy, co pogłębia objawy kaca. Samopoczucie poprawią np. sok pomidorowy (zawiera dużo potasu oraz magnez), z kapusty kiszonej (bogaty jest w wapń, witaminę C,) z owoców cytrusowych (obfitują w witaminę C).
Sięgnij po coś słodkiego, ponieważ alkohol powoduje duże starty glukozy, na które szczególnie wrażliwy jest mózg. Mogą więc pojawić się objawy hipoglikemii (niedocukrzenia): drżenie ciała, kłopoty z koncentracją, przyspieszone tętno. Nie sięgaj jednak po batoniki czy czekoladę. Są ciężkostrawne i zawierają tłuszcz, który spowalnia przyswajanie glukozy. Lepiej posmaruj bułkę miodem, dżemem lub konfiturą.
Ulgę przyniesie ci także zjedzenie kiszonego ogórka lub kapusty – dostarczą dużą ilość witaminy C (działa odtruwająco, i zmniejszą dolegliwości żołądkowe.
Jeśli czujesz się na siłach, to wybierz się na spacer. Pobyt na świeżym powietrzu dotleni mózg, dzięki czemu złagodzi ból głowy, uczucie otępienia.
Gdy mocno dokucza ci ból głowy, nie sięgaj po lek przeciwbólowy z paracetamolem, który nasila uszkadzające działanie alkoholu na wątrobę.
Możesz też ratować się preparatami z apteki na kaca. Żaden nie spowoduje, że natychmiast wrócisz do dobrej formy, ale pomogą ci przetrwać chorobę filipińska, łagodząc jej objawy.
Nie sięgaj po klina. Na krótko poczujesz się lepiej, bo alkohol działa znieczulająco, łagodzi więc skutki przepicia, ale dołożysz sobie kolejną jego dawkę. Kac będzie zatem trwał dłużej.