Niesamowicie odświeżająca nalewka ogórkowa na wódce

Niesamowicie odświeżająca nalewka ogórkowa na wódce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka ogórkowa to eksplozja świeżości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Nalewka ogórkowa z dodatkiem świeżej mięty to prawdziwa eksplozja świeżości w niewielkim kieliszku pysznego trunku. Nie wymaga długiego leżakowania, więc to dobry przepis dla niecierpliwych. Nalewki ogórkowej można skosztować już po miesiącu.

Składniki

  • 200 g świeżych ogórków

  • kilka listków świeżej mięty

  • 0,5 l wódki

  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyć, pokroić w plastry i zalać wódką w słoju. Naczynie zamknąć i odstawić na tydzień.

  • Zlać nalew do butelki, a do ogórków dodać liście mięty i zasypać cukrem. Odstawić na parapet na dwa dni. Potrząsać co jakiś czas, aby cukier się całkowicie rozpuścił.

  • Odcedzić syrop i połączyć z nalewem, przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy. Zabutelkować i odstawić na 3 tygodnie.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Czas spędzony w kuchni ceni za możliwość przebywania ze sobą, czas spędzony przy stole najchętniej spędza z najbliższymi.