Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Nalewkę z buraków warto stosować wspomagająco przy anemii.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną to znakomite remedium na anemię. Podstawowa wersja nalewki buraczanej nazywana jest zresztą "byczą krwią", aby podkreślić siłę i krzepę, którą daje jej spożywanie. Nasz przepis na nalewkę z buraków z dodatkiem miodu gryczanego to prawdziwy pocisk w walce z niedoborem żelaza.
Składniki
5 czerwonych buraków
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu gryczanego
sok z 1 cytryny
kawałek kory cynamonu
1 szklanka wody
1 l spirytusu 60%
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do dużego, czystego i suchego słoja.
Cukier dokładnie rozpuścić w wodzie, dodać cynamon i zagotować.
Tak przygotowanym syropem zalać buraki, zakręcić słój i odstawić na dobę.
Następnie odcedzić sok buraczany, dodać i dokładnie wymieszać miód, a następnie powoli dolać spirytus.
Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące.
Po tym czasie zlać nalewkę, przefiltrować, dodać sok z cytryny i przelać do wyparzonych butelek.
Nalewka powinna dojrzewać jeszcze 3 miesiące.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska