Nalewka na świeżych liściach brzoskwini, czyli brzoskwiniowa listówka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surowiec na nalewkę na liściach brzoskwini najlepiej zbierać na początku lata - kiedy są młode, świeże i zielone. Trunek przygotowany na liściach zbieranych później ma gorszy smak. Liście na nalewkę dokładnie przebierz, odrzucając zwiędnięte i pożółkłe.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 2 garście liści brzoskwini
- pół laski wanilii
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 litr spirytusu 70%
- szklanka cukru
- litr wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście przebrać, umyć, odsączyć i zalać spirytusem. Naczynie odstawić na kilka godzin, aż nabierze zielonego koloru.
- Następnie zlać alkohol. Z cukru, wody, wanilii i soku z cytryny ugotować syrop, i do jeszcze gorącego wlać nalew.
- Dokładnie wymieszać, przefiltrować przez gazę. Przelać do butelek i odstawić na 2-3 miesiące.