Nalewka dereniowo-miodowa z suszonymi jagodami

Nalewka dereniowo-miodowa z suszonymi jagodami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczna nalewka z derenia okraszona miodową nutą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jeszcze do niedawana prawie nikomu nieznany dereń, staje się coraz popularniejszy. Między innymi dzięki wspaniałym nalewkom, które można z niego przygotować. Dziś proponujemy przepis na nalewkę dereniowo-miodową.

Składniki

  • 2 kg owoców derenia

  • 50 g suszonych czarnych jagód

  • 1 łyżka jasnego miodu

  • 1 l spirytusu

  • 1 l wódki

  • 5 łyżeczek cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce derenia umyć i zmiażdżyć. Włożyć do słoja.

  • Dodać jagody i miód, a następnie zalać alkoholem.

  • Słój zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym miejscu.

  • Po 3 miesiącach przefiltrować płyn, a owoce zasypać w słoju cukrem.

  • Pozostawić do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszcza sok.

  • Przefiltrować i zmieszać z odlanym wcześniej alkoholem.

  • Przelać do butelek, szczelnie zamknąć i zostawić na miesiąc.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 5