Likier miodowy: przepis na elegancki trunek do popołudniowej kawy

Likier miodowy: przepis na elegancki i pyszny kordiał z miodu i wódki
Autor: Shutterstock Subtelny w smaku likier miodowy pełen radości i słońca
łatwy
30 min
4

Likier miodowy lub miodowy kordiał, który pachnie słońcem i ma ciepły, miękki miodowy smak oraz złocistożółty kolor. Idealny prezent nie tylko na święta! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na ten tradycyjnym zimowy kordiał, który rozgrzewa serce i duszę!

Wskazówki, jak przygotować likier miodowy

➥ Proszę nie podgrzewać miodu! To zalecenie występuje w wielu przepisach, ponieważ jest wtedy łatwiejsze do rozwiązania. Ale zdecydowanie odradzam, ponieważ zbyt wiele cennych składników ginie w temperaturach powyżej 40 stopni. Przy odrobinie cierpliwości miód rozpuści się w alkoholu. 

➥ Likier najlepiej smakuje przygotowany na miodzie kwiatowym: lipowym, jabłoniowym lub śliwkowym. Można również użyć miodu rzepakowego.

➥ Do przygotowania likieru można użyć każdego zbożowego lub owocowego destylatu bez wyraźnego smaku i zapachu.

➥ Likier nie powinien być przechowywany poniżej 15°C. W niższych temperaturach otoczenia może dojść do krystalizacji miodu.

➥ Im dłużej likier dojrzewa, tym lepiej łączą się samki. Swój likier próbuję dopiero po upływie roku.

➥ Likier miodowy podajemy w kryształowych kieliszkach. Można go także użyć do deserów i ciast.

Dlaczego dodaję szczyptę miłości?

Czytając przepis, pewnie zaskoczyła Was dodatek miłości. Uważam, że w prawdziwym, szczerym gotowaniu nieodzownym składnikiem jest miłość. Inaczej to tylko żywienie. Czasem dodaję szczyptę miłości, innym razem nabieram jej pełnymi garściami. Kocham karmić ludzi i z tej miłości rodzi się najlepszy smak. 

SKŁADNIKI

  • 0,7 l wódki 40°
  • 400 g miodu kwiatowego
  • 1 cytryna
  • 1-2 laski cynamonu
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 2-6 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska wanilii
  • 2 szczypty miłości
  • 1 słój o pojemności 1,2-1,5 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wódkę wlej do słoja.
  • Teraz dodaj miód do alkoholu i wszystko dobrze wymieszaj.
  • Następnie dodaj skórkę z cytryny, laski cynamonu, imbir, goździki i anyż.
  • Ostrym nożem przetnij laskę wanilii wzdłuż i dodaj ją do słoja.
  • Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  • Na koniec dobrze zamknij słój i umieść w ciemnym miejscu. Potrząsaj słojem kilka razy dziennie przez następne trzy tygodnie.
  • Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez bibułę lub filtr ekspresu do kawy. Przelej przefiltrowany likier do małych butelek.
  • Pozwól dojrzewać kordiałowi przez 3 miesiące.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej