Domowy napój cytrynowy jak sprite - podajemy sprawdzony przepis
Likier miodowy: przepis na elegancki i pyszny kordiał z miodu i wódki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Subtelny w smaku likier miodowy pełen radości i słońca
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Likier miodowy lub miodowy kordiał, który pachnie słońcem i ma ciepły, miękki miodowy smak oraz złocistożółty kolor. Idealny prezent nie tylko na święta! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na ten tradycyjnym zimowy kordiał, który rozgrzewa serce i duszę!
Składniki
0,7 l wódki 40°
400 g miodu kwiatowego
1 cytryna
1-2 laski cynamonu
1 mały kawałek imbiru
2-6 goździków
2 gwiazdki anyżu
1 laska wanilii
2 szczypty miłości
1 słój o pojemności 1,2-1,5 l
Przygotowanie krok po kroku:
Wódkę wlej do słoja.
Teraz dodaj miód do alkoholu i wszystko dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj skórkę z cytryny, laski cynamonu, imbir, goździki i anyż.
Ostrym nożem przetnij laskę wanilii wzdłuż i dodaj ją do słoja.
Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Na koniec dobrze zamknij słój i umieść w ciemnym miejscu. Potrząsaj słojem kilka razy dziennie przez następne trzy tygodnie.
Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez bibułę lub filtr ekspresu do kawy. Przelej przefiltrowany likier do małych butelek.
Pozwól dojrzewać kordiałowi przez 3 miesiące.
Wskazówki, jak przygotować likier miodowy
➥ Proszę nie podgrzewać miodu! To zalecenie występuje w wielu przepisach, ponieważ jest wtedy łatwiejsze do rozwiązania. Ale zdecydowanie odradzam, ponieważ zbyt wiele cennych składników ginie w temperaturach powyżej 40 stopni. Przy odrobinie cierpliwości miód rozpuści się w alkoholu.
➥ Likier najlepiej smakuje przygotowany na miodzie kwiatowym: lipowym, jabłoniowym lub śliwkowym. Można również użyć miodu rzepakowego.
➥ Do przygotowania likieru można użyć każdego zbożowego lub owocowego destylatu bez wyraźnego smaku i zapachu.
➥ Likier nie powinien być przechowywany poniżej 15°C. W niższych temperaturach otoczenia może dojść do krystalizacji miodu.
➥ Im dłużej likier dojrzewa, tym lepiej łączą się samki. Swój likier próbuję dopiero po upływie roku.
➥ Likier miodowy podajemy w kryształowych kieliszkach. Można go także użyć do deserów i ciast.
Dlaczego dodaję szczyptę miłości?
Czytając przepis, pewnie zaskoczyła Was dodatek miłości. Uważam, że w prawdziwym, szczerym gotowaniu nieodzownym składnikiem jest miłość. Inaczej to tylko żywienie. Czasem dodaję szczyptę miłości, innym razem nabieram jej pełnymi garściami. Kocham karmić ludzi i z tej miłości rodzi się najlepszy smak.