Likier malinowy - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Likier klarowny świetnie komponuje się z kawą, ciastem i innymi słodkimi deserami. Natomiast zawiesisty – będzie doskonałym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych.
Malinówka z cytryną na przeziębienie
Mocne wino malinowe
Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym
Nalewka malinowa z ginem i miodem
SKŁADNIKI
- 0,5 kg malin
- 1 kg cukru
- 0,7 l spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorodne, zdrowe i suche maliny (dlaczego malin nie myć, odpowiadamy tutaj) utrzeć drewnianą gałką w makutrze. Do dobrze zmiażdżonych owoców dodać cukier. Całość ucierać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jednorodnej masy. Mieszaninę pozostawić w makutrze (pod szczelnym przykryciem) na 2 dni. Następnie, ciągle mieszając dodawać powoli spirytus. Przetrzeć przez sito.
- Płyn rozlać do butelek, zamknąć i odstawić na kilka dni. Przez ten czas powinien się rozwarstwić – na klarowny i mętny, zawiesisty. Warstwy rozlać do oddzielnych butelek. Po zakorkowaniu, butelki zostawić w ciemnej i suchej piwnicy na 3 miesiące.