Likier jeżynowy - jak zrobić, ile cukru dodać
2021-03-29
średni
90 min
4
Likier jeżynowy to znakomity pomysł na domowy alkohol z sezonowych owoców. Likier z jeżyn jest aromatyczny, o bogatym skomplikowanym smaku. Warto go zrobić ku uciesze bliskich.
SKŁADNIKI
- 1 litr soku z jeżyn,
- 25 g dojrzałych jagód jałowca,
- 40 dag cukru,
- kawałek kory cynamonu,
- 5 g goździków,
- mała laska wanilii,
- 2 szklanki spirytusu,
- 1,5 szklanki koniaku lub winiaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeżyny przetrzeć przez sito, na 1 litr jeżynowego soku dać 40 dag cukru.
- Zagotować syrop, odszumować.
- Dodać goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut, ostudzić.
- Przelać do gąsiorka lub dużego słoja. Dodać spirytus, szczelnie zamknąć.
- Dokładnie wymieszać mocno potrząsając gąsiorkiem.
- Odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
- Po tym czasie przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, połączyć z koniakiem.
- Ponownie wlać do gąsiorka, szczelnie przykryć i zostawić na miesiąc.
- Po kolejnym przefiltrowaniu rozlać do butelek, zakorkować i wynieść na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.