Klasyczne Mojito: przepis. Jak zrobić klasyczne Mojito? Poradnik barmana amatora

2021-03-29
Klasyczne Mojito przepis
Autor: thinkstockphotos.com Mojito to klasyczny koktajl dobry na każdą pogodę i niepogodę duszy. 
łatwy
10 min
4

Większość z nas już chyba wie jak przyrządzić Mojito, ale dziś dokładnie omówimy każdy etap przygotowania po to, żeby zobaczyć co możemy zrobić w celu urozmaicenia i podkreślenia smaków tego klasycznego drinka. 

Polecamy także Madlerowanie lub wygniatanie: co to jest? Na czym polega madlerowanie [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 1/2 limonki
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • ok. 6 listków świeżej mięty
  • 40 ml lekko starzonego rumu
  • woda gazowana
  • oraz
  • wysoka szklanka na drinka
  • nóż
  • muddler / tłuczek barmański
  • jigger lub miarka kuchenna
  • łyżka barmańska
  • kruszony lód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie ją wygnieć.
  • Odkrój "końce" limonki, postaw ją w pionie na płaskiej części i przekrój na pół.
  • Z połówki limonki wykrój kręgosłup (zawiera dużo goryczy). Następnie pokrój limonkę na mniejsze części.
  • W wysokiej szklance umieść pokrojone cząstki limonki, dodaj 2-3 łyżeczki cukru i wygnieć muddlerem
  • Dodaj liście mięty i delikatnie (!!!) ponownie wygnieć muddlerem.
  • Uzupełnij szklankę kruszonym lodem.
  • Dodaj 40 ml rumu. Zamieszaj wszystko łyżką barmańską.
  • Ponownie dodaj kruszonego lodu i uzupełnij wodą gazowaną.
  • Smacznego! Twoje klasyczne Mojito jest gotowe!