Kalinówka, czyli nalewka z kaliny: przepis
2021-08-31
średni
30 min
4
Przygotowanie nalewki wymaga czasu, a dokładniej - czekania. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, aby po kilku miesiącach rozsmakować się nalewce kalinowej. Kalinówka działa rozgrzewająco i pomaga w kłopotach żołądkowo-jelitowych. Polecamy prosty przepis na nalewkę z kaliny.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców kaliny
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 l wódki czystej
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do słoja wsyp przebrane owoce, zalej spirytusem i wódką, zakręć.
- Pozostaw na 4–6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsaj naczyniem.
- Potem przecedź, pozostałe w słoju owoce wymieszaj z cukrem i przykryj płótnem.
- Pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie, co pewien czas wstrząsaj słojem.
- Powstałym syropem dopraw poprzednio zlany płyn. Nalewkę pozostaw do sklarowania, a następnie przefiltruj i przelej do butelek.
- Odstaw na kilka miesięcy - po dłuższym leżakowaniu nalewka zyskuje na smaku.
Nalewki domowe