Jesienny retro koktajl z whisky i cydru z jabłkami i cynamonem

Jesienny retro koktajl z whisky i cydru z jabłkami i cynamonem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jesienny retro koktajl z whisky i cydru z jabłkami i cynamonem to idealny drink na piątkowy wieczór w domu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jesienny retro koktajl z whisky i cydru z jabłkami i cynamonem najlepiej smakuje w długie jesienne wieczory. Otula niczym ciepły koc, rozgrzewa jak gorąca herbata i wprowadza w błogi nastrój.

Składniki

  • 60 ml cydru jabłkowego

  • 60 ml whisky

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • odrobina Angostura Aromatic Bitters lub innego gorzkiego likieru

  • Do dekoracji:

  • plastry jabłek i pomarańczy

  • laska cynamonu

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier wymieszać dokładnie z gorzkim likierem i cydrem w niskiej szklance do drinków.

  • Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodać kostki lodu i wlać whisky.

  • Udekorować plasterkami jabłka, pomarańczy i laską cynamonu.

Ocena: 2,3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.