Jak zrobić domowy egg nog? [przepis]
Przygotowanie egg nog jest wbrew pozorom bardzo łatwe. Napój składa się z jajek, mleka, przypraw i alkoholu. Można go zrobić na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce. Egg nog polecamy wszystkim tym, którzy lubią drinki na bazie mleka.
Egg nog: co to jest i skąd pochodzi?
Egg nog to gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka i alkoholu, ale specjalnie dla dzieci można przygotować wersję bez napojów wyskokowych. Dla wzbogacenia smaku dodawane są: wanilia, cynamon, miód, gałka muszkatołowa, która jest najważniejsza i dodawana na sam koniec. Ważne, żeby była świeżo starta!
Napój znany jest od XVII wieku, dużą popularnością cieszy się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych oraz krajach anglosaskich. W smaku przypominać może trochę ajerkoniak, a nawet adwokata. Będzie smakował wszystkim tym, którzy lubią drinki na bazie mleka.
SKŁADNIKI
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- laska wanilii przekrojona na pół
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- cynamon
- 2 szklanki mleka
- alkohol (np. brandy, rum, whisky)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek ubijamy jajka i cukier w dużej misce do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Później w rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego wanilię i pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do granicy wrzenia i zdejmujemy z ognia.
- Do masy jajecznej dodajemy małe ilości gorącego mleka z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Jeśli zrobimy to za szybko, masa może się zwarzyć.
- Ubitą masą wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury powyżej 70 stopni (masa może się spienić). Następnie zdejmujemy z ognia, czekamy, aż masa ostygnie, chłodzimy w lodówce.
- Przed podaniem dodajemy alkohol i posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową. Jeśli chcemy zrobić wersję dla dzieci, wystarczy zrezygnować z dodania alkoholu do drinka. Przed podaniem należy egg nog ponownie podgrzać.