Grzaniec z piwa z jajkami - staropolski sposób na rozgrzewkę

Grzaniec z piwa - staropolski sposób na rozgrzewkę.
Autor: Shutterstock Staropolski grzaniec podawany był jako napój na rozgrzewkę
łatwy
30 min
4

Gorący, pachnący korzeniami staropolski napitek jest doskonały na rozgrzewkę i poprawę humoru. Sprawdź, jak zrobić staropolski grzaniec z piwaz dodatkiem ubitych żółtek.

SKŁADNIKI

  • 1 l piwa
  • 4 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki tartego cynamonu
  • 8 goździków
  • Szczypta imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzać w garnku piwo z przyprawami.
  • Żółtka ubić z cukrem na pulchną masę. Wlać do niej trochę gorącego piwa, zamieszać.
  • Przelać jajka do piwa, mieszając cały czas.
  • Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, ubijając energicznie. Nie dopuścić do zagotowania, aby napój się nie zwarzył.
Beszamel: Piwo
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej