Domowy advocat, czyli likier jajeczny według przepisu Kingi Paruzel

2021-03-29
Domowy advocat, czyli likier jajeczny
Autor: thinkstockphotos.com Domowy advocat, czyli likier jajeczny to doskonały dodatek do kawy nie tylko w Wielkanoc.
łatwy
20 min
4

Przepis na domowy likier wcale nie musi być trudny i czasochłonny. Wystarczy kilka składników, odpowiedni przepis i mamy gotowy likier jajeczny. Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel na domowy advocat!

Możliwości
– likier kawowy lub czekoladowy - wystarczy podczas ucierania żółtek dodać 2 łyżki kawy lub 2 łyżki kakao
– likier można wzbogacić o ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów np. pomarańczy, cytryny lub limonki
– wódkę można zastąpić białym rumem.

 

SKŁADNIKI

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 czystej wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka wraz z cukrem ubijać na parze przez 6-7 minut (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).
  • Kiedy podwoją swoja objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści, dodać (cały czas miksując) mleko skondensowane i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 min.
  • Przelać do butelki. Ostudzić i włożyć do lodówki.