Aroniówka - nalewka z aronii na spirytusie
2023-09-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Aroniówka, czyli nalewka z aronii, pozwala uchwycić najlepsze właściwości owoców. Owoce aronii to symbol drugiej połowy lata. Mają mnóstwo wartości odżywczych, a przetwory z aronii urzekają rześkim, letnim smakiem. Podajemy przepis na nalewkę z aronii na spirytusie.
SKŁADNIKI
- 2 kg owoców aronii
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki spirytusu 96 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce aronii umyć, pozostawić ogonki, przemrozić przez minimum 24 godziny.
- Zalać owoce wodą (tylko tyle, by przykryła owoce) i gotować, aż puszczą sok.
- Wlać całość do kamionkowego garnka, a następnie zalać spirytusem i dosypać cukru.
- Przykryć szczelnie i pozostawić na 24 godziny.
- Następnie nalew przecedzić i przefiltrować.
- Potem rozlać do butelek i pozostawić na 6 tygodni, by dojrzała.
Nalewki domowe
Przepisy na aroniówkę i inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej p.t. "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (2019). Poradnik do nabycia w najlepszych księgarniach oraz w naszym sklepie wiemiwybieram.pl.