Zupa pomidorowa na oliwie: przepis na polską zupę w wersji śródziemnomorskiej
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zupa pomidorowa - tradycyjnie podaje się ją z nieśmiertelnym makaronem lub ryżem, zaprawiona śmietaną. My jednak proponujemy jej alternatywną wersję - zupę pomidorową gotowaną na sposób śródziemnomorski. Taka zupa będzie pyszna i niebanalna!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg pomidorów (najlepsze są jajowate) lub naturalny przecier pomidorowy tzw. passata albo pomidory z puszki pelati
- 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz, świeża bazylia
- makaron ugotowany al dente
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.
- Wlać do rondla oliwę, podgrzać, włożyć pomidory, całość posolić i ddusić pod przykryciem.
- Gdy pomidory będą miękkie, zmiksować je blenderem lub przetrzeć przez sitko.
- Dodać bulion i popieprzyć.
- Zupa ma być dość zawiesista. Podawać z makaronem, posypaną porwanymi listkami bazylii.