Orient w misce: Poke Bowl na wiosnę
Poke Bowl to danie hawajskie. Niewiele mięsa i bardzo dużo warzyw, idealnie na ciepłe wiosenne dni.
Kuchnia Azji niezmiennie kojarzy się z bogactwem smaków, aromatów i faktur. Azjatyckie składniki, dzięki swojej różnorodności, świetnie sprawdzają się w niezwykle popularnych poke bowls. To pochodzące z Hawajów danie w oryginale przypomina zdekonstruowane sushi, ale podobnie jak inne modne dania zyskało wiele różnych odsłon. Poke bowl to doskonały pomysł na szybki i lekki posiłek, który poleciłby każdy dietetyk.
Jednym z kulinarnych hitów ostatnich lat jest poke bowl, w oryginalnej hawajskiej wersji podstawą dania są ryż i surowa marynowana ryba, co od razu budzi skojarzenie z sushi i rzeczywiście w kuchni hawajskiej wpływy japońskiej są obecne. Poke bowl podobnie jak inne dania różnych kuchni świata po zyskaniu międzynarodowej popularności doczekało się wielu wariantów.
Doskonałe do przygotowania poke bowl są składniki rodem z Azji i nie musi to być koniecznie ryż. Azjatycki makaron będzie świetną podstawą dania. Sprawdzi się każdy rodzaj, zarówno ten z fasoli (Makaron z fasoli Mung, House of Asia, 5,60 zł), z pszenicy (Makaron Udon, House of Asia, 7,99 zł), czy pszenno-gryczany (Makaron Soba, House of Asia, 7,99 zł).
Polecamy przepis na Poke bowl z makaronem udon i kurczakiem
Kolejnym krokiem jest wybór dodatków. Danie smakuje świetnie zarówno z kurczakiem, krewetkami, jak i w wersji wegańskiej z tofu. Kolor to podstawa poke bowl. Warto dodać świeże i chrupiące warzywa.
Polecamy przepis na Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami
Ważny jest też aromatyczny sos! Prosty i szybki w przygotowaniu, np.: z czarnego octu ryżowego (Czarny ocet ryżowy, House of Asia, 6,99 zł) z dodatkiem sosu sojowy czy sosu ostrygowego.
Polecamy przepis na Poke bowl z makaronem soba i tofu
Wiosną chętnie jemy kolorowe lekkie dania, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a poke bowl to najlepsze rozwiązanie zarówno na posiłek w domu lunch do pracy czy piknik w parku.