Zupa jarzynowa z pomidorami: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa jarzynowa z pomidorami jest miłą odmianą od zwykłych warzywnych czy tradycyjnej pomidorówki. Jej przyrządzenie trwa tyle czasu, ile jest potrzebne do ugotowania warzyw.
SKŁADNIKI
- pietruszka
- marchew
- mały por
- gałązka selera naciowego
- 2 pomidory
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 łyżki oleju
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 1/2 szklanki śmietany do zup
- koperek
- natka
- bazylia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Por i seler oczyścić, umyć, pokroić w talarki.
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut.
- Rozgrzać na patelni olej, wrzucić starte i pokrojone warzywa, podsmażyć mieszając.
- W tym czasie ziemniaki odsączyć, zalać ponownie wrzątkiem, wstawić na ogień.
- Dodać podsmażone warzywa (ewentualnie dodać wrzątku), wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, gotować, aż składniki będą prawie miękkie, dodać groszek i jeszcze chwilę gotować.
- Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, starannie ją rozprowadzić. Wsypać posiekane koperek, natkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.