Piersi z indyka pieczone z dodatkami - jak zrobić? Rady Agaty Wojdy
Piersi z indyka są bardzo popularne, bo mięso indyka jest zdrowe, niezbyt drogie i łatwe do przygotowania. Jak przyrządzić piersi z indyka i jak je upiec, by danie z nich oczarowało nawet najbardziej wybrednych biesiadników? Wypróbujcie sposoby Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto i gwiazdy kulinarnego programu Smaki Agaty.
Indycze mięso, chude i z tendencją do przesuszania się, dobrze się komponuje z dodatkiem masła, odrobiny suszonej papryki i miodu.
Potrzebuje też trochę wilgoci do pieczenia dlatego można dolać do przepisu 1/2 szklanki drobiowego bulionu bez potrzeby namaczania żurawiny wcześniej.
Można też zamarynować w dodatkach całą pierś, upiec zgodnie z przepisem i pokroić tuż przed podaniem.
Na dnie naczynia do pieczenia ułożyłabym lekko podgotowane grube kawałki ziemniaków i podsmażone na rumiano malutkie kapelusze pieczarek przez co całość stworzy spójne jednogarnkowe danie.
Na wierzch można dołożyć 2 gałązki świeżego rozmarynu i grubą skórę w jednym kawałku, zdjętą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Przyda nam się ich aromat w daniu.
Doskonałym dodatkiem do marynaty może być sok wyciśnięty z pomarańczy.