Przepiórki z rozmarynem - rady Agaty Wojdy. Jak zrobić najlepsze przepiórki z rozmarynem?
Przepiórki coraz częściej pojawiają się na półkach supermarketów. Przepiórki mają bardzo zdrowe mięso o wykwintnym smaku, więc idealnie nadają się na uroczyste okazje. Gdy nasz przepis wzbogacisz zgodnie z radami Agaty Wojdy - szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu Smaki Agaty - masz szansę na kulinarny sukces!
Obsmażając przepiórki wymień oliwę na klarowane masło.
Nie bój się owinąć nóżek plasterkiem wędzonej słoniny.
Pokrój w kostkę jabłko, dodaj mu miodu i porwane listki świeżego rozmarynu. Włóż do środka każdej przepiórki po kopiastej łyżce tej mieszaniny. Niekoniecznie musimy zjeść potem farsz, ale napełnimy mięso aromatem jesieni.
Warto tak chude ptaki piec w workach lub w szczelnym naczyniu. Cyrkulacja i wilgoć okażą się pomocne w uzyskaniu najlepszego w jakości mięsa.
Nie zapomnij, że dzikie ptactwo lubi dodatek owoców na talerzu. Wymieszaj porcję żurawiny z łyżeczką chrzanu i podaj obok gotowych przepiórek.