Surówka z kapusty, jarmużu i orzechów
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wypróbuj przepis na zdrową surówkę z kapusty pekińskiej z jarmużem, gruszką i orzechami. Przepis jest banalnie prosty, a moc cennych witamin - nieoceniona! Sprawdź, jak zrobić szybką sałatkę na obiad z liśćmi jarmużu.
SKŁADNIKI
- 1/4 główki kapusty pekińskiej
- 200 g jarmużu (3 liście)
- 1 gruszka
- 1 pietruszka lub seler korzeniowy
- 1/2 zielonej papryki
- 1 zielona papryczka chili
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki orzechów pekan
- sos winegret
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę posiekać, jarmuż porwać na małe kawałki (lub poszatkować), pokroić gruszkę.
- Wszystko wrzucić do miski, skropić cytryną, dodać oliwę i przyprawy. Wymieszać.
- Na tartce zetrzeć seler lub pietruszkę, paprykę, chili. Drobno posiekać orzechy i dodać do zielonych warzyw.
- Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce). Surówka gotowa!