Jak wędzić ryby? Wędzenie ryb krok po kroku
Jeśli planujesz sprawić sobie wędzarnię, na pewno chcesz wiedzieć, jak z niej korzystać. Możesz przygotować w niej pyszną potrawę – wędzone ryby. Sprawdź, jak wędzić ryby krok po kroku.
Spis treści
Zanim przystąpisz do wędzenia ryb, najpierw je do tego przygotuj. Powinny być oczywiście jak najświeższe. Pozbaw je oczu i skrzeli, bo te najszybciej gniją, a następnie umyj ryby.
Przed wędzeniem ryby trzeba posolić. Możesz to zrobić, używając roztworu soli kuchennej rozpuszczonej w wodzie w proporcjach 100 g soli na 1-1,2 l wody. Solenie może trwać od 3 do 5 godzin - im mniejsza ryba, tym krócej trzymaj ją w solance – koniecznie w temperaturze poniżej 10ºC. Po wyjęciu z solanki opłucz i wysusz ryby.
Wędzenie ryb na gorąco
Wędzić możesz na gorąco – w krótszym czasie, lub na zimno - dłużej. Wędzenie na gorąco zacznij od rozgrzania wędzarni do 50oC, paląc drewnem przez około 1 godz. przy otwartym wylocie dymu. Po tej godzinie umieść ryby w wędzarni i nie zamykaj wylotu dymu – dzięki temu wyschną. Pilnuj, żeby temperatura nie przekroczyła 50oC. Po 40 minutach zamknij wylot dymu – rozpocznie się wędzenie. Utrzymuj temperaturę 44-55oC. Dym nie może być bardzo gęsty. Po 3-4 godzinach zwiększ temperaturę do 90oC i utrzymuj ją przez pół godziny. Po tym czasie wędzone ryby powinny być gotowe.
Jak wędzić ryby na zimno?
Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 25oC, w rzadkim dymie. W tym wypadku również zaczyna się od osuszenia ryb przy otwartym wylocie dymu. Dopiero gdy są suche, czyli po blisko godzinie, rozpoczyna się właściwe wędzenie. Dym powinien być rzadki, więc musisz mu umożliwić swobodny wypływ z wędzarni. Temperatura w niej nie może przekraczać 25oC. Wędzenie w takich warunkach trwa co najmniej 12 godzin. Warto je jeszcze powtórzyć następnego dnia przez 10 godzin.