Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis [WIDEO]

Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Owoce pigwowca japońskiego w cukrze do herbaty to rodzimy zamiennik cytryny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Owoce pigwowca japońskiego, krzewu popularnie zwanego również pigwą nie są długo dostępne na straganach, dlatego warto przygotować z nich jak najwięcej przetworów. A tu możliwości jest wiele. Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Podajemy łatwy przepis na pigwę.

Składniki

  • 1 kg owoców pigwowca japońskiego

  • 70 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niezbyt grube kawałki.

  • Dokładnie wymieszać z cukrem. Zostawić na kilka dni, mieszając co jakiś czas.

  • Przełożyć owoce z syropem do małych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut w temp. 100 st. C.

Ocena: 3,0